Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj

=●=

Nedelja, 23. X 2011.

Logo Leteći bumbar #397

U ovom broju donosimo:

2. The fish's diary                  Engleski jezik

            Dnevnik ribice (nastavak iz prošlog broja)

2. Podela biciklista                 Tekst poslao čitalac (ili čitateljka)

            7 grupa (i nekoliko podvrsta)

4. Špigl - dvojnici poznatih

            Foto-feljton: dvojnici poznatih ličnosti.

4. Boravak u ludnici

            Odlomak iz knjige

6. Locirajte se!                       Engleski jezik

            Vi mora da ste izako je većina ovih tvrdnji tačna (Oregon, Otava; 3959-3999)

7. Širom neta

            Izbori za Miss i Mistera na "Domaći.de"

8. Kupon

            Kupon za gorepomenute izbore

Sačuvajte ovaj broj! Možete od njega da napravite:

- molersku kapu

- brodić

- avion koji leti…

Urednicima ostalih časopisa: Budite fer i ostavite link za ovaj časopis kad već uzimate materijal odavde!

Bazen za taštu

Ribicin dnevnik

PODELA BICIKLISTA

U načelu, mogu da se podele u sedam grupa:

 

1. Egzibicionisti

            Postoje tri podvrste u okviru ove grupe, a svima je zajednička želja da budu primećeni:

 

a) Likra likovi

            Najčešće su muškog pola, ali sreću se i ženski poklonici ovog stila. Spremni su da obuku kompletnu aerodinamičnu opremu, počevši od biciklističkih pantalona, preko uskih majica i jakni, pa sve do kacige, rukavica, naočara i kamašni, da bi se provozali desetak minuta po centru grada ili okrenuli jedan krug oko Ade. Skloni su druženju, ali samo sa sebi sličnima. Bicikli su im najčešće poznatih marki i veoma skupi.

 

b) Fensi ekipa

            Podjednako su zastupljeni i muškarci i žene. Jedino što ih zanima jeste stil. Voze se tip-top sređeni, često i u odelima ili elegantnim suknjama, ali šta je malo nepraktičnosti nasparam tolikih pogleda. Bicikli su im mahom klasični i otmeni. Gnušaju se brzine. Opsednuti su detaljima. Muškarci vole da nose kačkete i šalove, a devojke grejače za uši i skupe čizme. Takođe su skloni druženju isključivo sa sebi sličnima. Onog dana kada vožnja bicikla postane opšteprihvaćena, počeće da voze trotinete, ili nešto slično.

 

PETA

c) Gradski ratnici

            Termin kojeg se sablažnjavaju jer su oni, je l' te, "urban warriors". To su, uglavnom, muškarci (mada, nađe se i koja devojka) oko tridesete, često iskompleksirani. Oblače se naizgled neobavezno, ali i najmanja pojedinost dobro je smišljena. U potrazi za adrenalinom kreću se najprometnijim bulevarima. Obožavaju riskantno provlačenje između automobila i nizbrdice. Neskloni su druženju. Zlo i naopako ako ih neko primeti da voze biciklističkom stazom.

 

2. Ekolozi

            Grupa sastavljena pretežno od Roma. Nađe se među njima i poneki gubitnik u tranziciji druge nacionalnosti. Skupljaju staru hartiju i bicikli im služe samo kao prevozno sredstvo. Često je reč, zapravo, o triciklima, sumnjivih kočnica i upravljivosti, gde prepravljen prednji deo nosi kavez za kartone i papir. Stil odevanja im je 

neobavezan. Pripadnici pojedinih grupa ne smatraju ih pravim biciklistima, što ekologe ne uzbuđuje previše. Za razliku od ostalih, jedini, zapravo, rade nešto korisno.

 

3. Brđani

            Naizgled obični građani koji svaki trenutak, koliko im to okolnosti dozvoljavaju, koriste da odu u što udaljeniju vukojebinu, gde uživaju u vožnji. Često se pitaju zašto je čovek uopšte napuštao taj raj na zemlji i preselio se u smrdljive gradove, sve dok na kraju vikenda ne učine isto. Od ekologa se razlikuju po tome što vožnju bicikla upražnjavaju iz čistog zdovoljstva. Mada je mogućnost da ih sretnete srazmerno mala, vrlo su druželjubivi; osim ako ih ne podsetite da do planina dolaze vozilima koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorevanjem i da bi njihova ljubav prema prirodi bila znatno jednostavnija ako bi se preselili u neko zabito selo.

 

4. Sportisti

            Svi oni koji treniraju biciklizam, trijatlon ili koriste vožnju kao deo fizičkih priprema za neki drugi sport. Neiskusan posmatrač može da ih pomeša sa likra likovima. Mala je mogućnost da ćete ih uočiti u gradu. Voze izuzetno brzo, obično u grupi, a često ih prati i servisno vozilo. Pokazuju neočekivanu odbojnost prema biciklu kao prevoznom sredstvu. Najbolje su organizovani, ali se i najčešće povređuju, što je i glavni razlog zbog kojeg depiliraju noge.

 

5. Akrobate

            Pojavljuju se početkom osamdesetih, nadahnuti filmovima BMX-banditi i E.T. (obavezno pogledati kraj). Povećava im se broj otkad je napravljeno nekoliko skejt-parkova koje sve više koriste. Sedište spuštaju što je moguće niže. Ovo bi se i moglo razumeti kao zaštita od, khm, nezgodnih povreda prilikom skokova. Ali zato ostaje nejasna njihova čudna sklonost da isto čine i s obaveznim širokim farmerkama, tako da nije retkost da im se vidi donji veš i pola dupeta. Druže se samo međusobno, gde razvijaju snažno osećanje zajedništva.

ŠPIGL – DVOJNICI POZNATIH

Mel Gibson  Sadam Husein (Şaddām Ħusayn)

TLL Mel Gibson & Sadam Husein

6. Poštari

            U manjim mestim i na periferiji većih gradova poštari imaju službene bicikle. Koriste ih isključivo tokom radnog vremena i ljubomorni su na kolege kojima su zapali skuteri. Ne raduje ih previše podatak da se pošta i u nekim od najrazvijenijih zemalja (Danska, Holandija, Belgija itd.) raznosi biciklima. Nose plave uniforme, dok su im dvotočkaši žuti.

 

7. Polunormalni

            Najbrojnija skupina. Odlikuje ih izuzetna šarolikost kada je reč o uzrastu, obrazovanju, imovinskom statusu, pogledu na svet… Voze bicikl iz svakojakih razloga; dosada, rekreacija, siromaštvo, druženje, nesanica, inspiracija, depresija, radoznalost… Iako povremeno pokazuju slonosti ka nekoj od gorenavedenih kategorija, ne mogu da se svrstaju ni u jednu od njih. Naziv su dobili zato što se i pored gotovo nikakve biciklističke infrastrukture, nevaspitanih i bezobraznih vozača automobila, u najboljem slučaju ravnodušnog odnosa okoline i još mnogo drugih nepovoljnih okolnosti, usuđuju da zavrte pedale i uživaju u vožnji bicikla.

BORAVAK U LUDNICI

Slovo Kada je Švejk docnije pričao o svom boravku u ludnici, usta su mu bila puna hvale:

            Pravo da vam kažem, nikako ne razumem zašto se oni ludaci bune kad ih tamo zatvore. Tamo  čovek može da radi šta hoće. Može go da se valja po podu, može da urla kao šakal, da besni i da ujeda. A da to čovek uradi negde na šetalištu, svi bi ljudi zinuli od čuda, a u ludnici je to sasvim obična stvar! Tamo vam je ona zlatna sloboda o kojoj čak ni socijalisti nisu sanjali. Čovek tamo može da se izdaje i za samog gospoda Boga ili za devicu Mariju, za rimskog papu, engleskog kralja ili njegovo veličanstvo cara Franju Josifa ili svetog Vaclava, mada je ovaj poslednji, doduše, bio stalno vezan i go golcat, i još ležao u "samici". A jedan je, opet, stalno vikao kako je on nadbiskup, ali ništa drugo nije radio već je samo ždrao i još nešto drugo, da izvinite, nešto što bi se sa ovim rimovalo, ali tamo se niko zbog takvih stvari ne stidi. Drugi se, opet, izdavao za svetog Ćirila i Metodija, samo da bi dobijao duplu porciju. A jedan je, opet, uobražavao da je u drugom stanju i sve redom zvao na krštenje. Bilo

Uputstvo za upotrebu vrata

vam je tamo zatvorenih šahista, političara, ribara, skauta, filatelista, fotografa i slikara – čitavo čudo. Jedan je bio tamo zbog nekih starih lonaca, koje je zvao urnama sa pepelom.

            Jedan je stalno bio u ludačkoj košulji, da ne bi mogao izračunati kada će nastati propast sveta. Upoznao sam se tamo i s nekoliko profesora. Jedan od njih neprestano je išao za mnom i dokazivao mi da je kolevka Cigana bila u planinama Krkonošama, a onaj drugi mi je objašnjavao kako u utrobi Zemljine kugle postoji još jedna zemljina kugla, ali mnogo veća od ove spolja. Svako je tamo mogao da govori o čemu god hoće i što bi mu god palo na pamet, kao da je u parlamentu. Ponekad su se tamo pričale i bajke, i počesto bi dolazilo i do tuče – kad bi neku princezu postigla zla sudbina. Najstrašniji je bio jedan gospodin koji se izdavao za šesnaestu svesku Otovog "Naučnog rečnika". Sve redom je molio da ga prelistaju i da pronađu reč "knjigovezačka radnica", inače će, veli, umreti. Smirio se tek kad su mu navukli ludačku košulju, 

jer je uobražavao da je dospeo u knjigovezačku presu, i molio je da mu naprave moderne korice.

            Uopšte, kažem vam, živelo se tamo kao u raju. Mogli ste vikati, urlati, pevati, plakati, blejati, ječati, skakati, moliti se, dubiti na glavi, ići četvoronoške, skakutati na jednoj nozi, trčati, igrati, cupkati, čučati po čitav dan na jednom mestu ili puzati po zidovima. I niko vam neće doći i kazati: "To ne smete raditi, gospodine! To nije red! Kakav ste mi vi to obrazovan čovek, sram vas bilo!" Istina, bilo je tamo i mirnih ludaka. Na primer, jedan vrlo obrazovan pronalazač, koji je povazdan čačkao nos i koji bi samo jedanput dnevno uzviknuo: "Ovoga sam časa pronašao elektricitet!". Kažem vam, divno se tamo živelo i onih nekoliko dana koje sam tamo proveo, to su najlepši dani u mom životu. 

(iz knjige "Doživljaji dobrog vojnika Švejka u Svetskom ratu" Jaroslava Hašeka)

LOCIRAJTE SE

¤        Vi mora da ste iz Oregona ako… (USA, poglavlje LXXIX)

3959. Your state and local legislatures are republican but your state executives and national representatives are democrat.
3961. You are more concerned about packing a sweatshirt or a jacket when going to the beach than packing a bathing suit.
3962. You are aware that "The Shining" was filmed at Timberline Lodge.
3963. You believe that "Enchanted Forest" is Oregon's Disneyland.
3964. You think it looks strange when pedestrian signs do not have hula-hoops around them.
3965. The red nose on the "made in Oregon sign" starts your holiday season
3966. You drive on "the banfield".
3967. You've been offered pot on hawthorne.
Ponedeljak

3968. You've seen the Elvis impersonator at saturday market
3969. You've been in or heard about a pillowfight in the middle of downtown.
3970. You smile at people you don't know as you walk by them on the sidwalk.
3971. You are excited that "Sufjan" is going to make a CD about us.

3972. People call you a hippy and you just smile becouse you can't hear them over the grape-nuts.

3973. You make subtle remarks about Washington drivers, but save your real road rage for California drivers.
3974. You've witnessed 300 nude bicyclists just cruising around downtown like its no big deal.
3975. You were thrilled that Scott Thomason finally stop putting his face on the back of his cars.

¤        Vi mora da ste iz Otave ako… (CND, ON, poglavlje LXXX)

3976. You think that 613 is the only area code that exists and hate having to dial it to call people

3977. You talk to people from other cities about shawarma and are mystified when they have no clue what the hell you're talking about
3978. There was a point in time (or it is that point in time right now) when you wished you were 18 so you could drive, cab or bus to hull to get alcohol
3979. You've been to "The China Store" in hull
3980. You think Stittsville is the end of the universe
3981. You've spent more then 4 days in one week at Rideau

Širom neta

 

            Do zaključenja ovog broja, za izbore za titule Miss i Mistera sajta "Domaći.de" još uvek je prijavljeno troje učesnika: jedna devojka i dva momka.

            Prema planu, opet objavljujemo kupon. Pošto je jedno od pravila za prijavljivanje i 100 postova na forumu "Domaćeg", slikanjem sa ovim kuponom (tj. celom stranicom) članovima treba samo 50 postova.

Vaša redakcija

3982. You've waited 30 minutes for the OC transpo only to realize it came fucking early? Like, what the fuck is that?
3983. You remember when the Scotiabank Place was still the Corel Centre, or better, Palladium

Vremenska prognoza za Mostar
3984. You've partied on Parliament Hill on Canada Day
3985. You remember going on field trips to the museum of science and tech. Every year of elementary school
3986. You've travelled and waited for over half an hour just to get into Zak's Diner in the Byward Market
3987. You can spot Spartacat out of a crowd of 19.000 people
3988. A winter without going skating on the Rideau Canal just doesn't seem right
3989. You have an irrational hatred for those ass holes in Toronto and everything they do, have done and will do
3990. You've been to, and therefore fallen asleep at, a lynx game
3991. You've thought that free 67's tickets were the best thing you could ever possible win, ever.
3992. You're bilingual… Or at least you can parler Franglais
3993. You eat, sleep and breathe the Super Ex while it's open

3994. You've swam in Mooney's Bay and had to shower for 2 hours afterwards to get that filthy water off of you

3995. You don't flinch when asked if you want to eat a beavertail

3996. You've been at the top of the peace tower and thought you were amazingly high just because nothing else is allowed to be taller then it
3997. You've cheered for and a year later, booed Alexei Yashin
3998. You remember the Roughriders, and wish the Renegades would come back

3999. You've watched for yourself on Speaker's Corner on CHRO/The NewRO/A-Channel/Channel 6

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj

domaći.de

 

TAKMIČENjE ZA TITULE

MISS  I  MISTERA

SAJTA  "DOMAĆI.DE"

≈≈≈2011≈≈≈

GODINE

 

KUPON ZA BROJ:

397.

Logo ENR